Bitcoin zal als eerste stijgen in de door inflatie getroffen landen

In de wereldwijde cryptotheekwereld wordt de prijs van Bitcoin altijd in dollars gemeten. Op dit moment handelt Bitcoin tegen $9.200, en het handelt al drie maanden lang rond deze prijsklasse. Maar als we kijken naar het grotere plaatje, van een gedecentraliseerde valuta in een tijd van economische onzekerheid en een wereldwijde pandemie, moeten we dan echt kijken naar Bitcoin in dollars?

Terwijl mondiale economische grootmachten hun monetair beleid hebben losgelaten en via hun fiscaal beleid liquiditeit hebben uitgegeven, hebben andere landen aan de onderkant van het economische spectrum niet de instrumenten van de centrale bank om dit te doen. Verschillende landen zijn nu aan het bijkomen van een verdere economische schok, omdat de consumptie afneemt en de wereldwijde toeleveringsketen nog steeds dun gezaaid is. Deze landen, waarvan de economische situatie van slecht naar slecht is geëvolueerd, geconfronteerd met falende binnenlandse markten en een gedevalueerde lokale fiatvaluta, is precies waar we moeten kijken naar hoe Bitcoin wordt geprijsd.

In een gesprek met AMBCrypto, Jay Hao, de CEO van de cryptocurrency spot en futures exchange OKEx verklaarde dat we op het over the counter [OTC] front moeten kijken naar de Bitcoin-volumes van die landen met een sombere economische situatie. In zo’n situatie zullen de premies voor Bitcoin in lokale fiatvaluta stijgen. Hij zei,

„Als het gaat om OTC-handel, zien we misschien nog wel meer volume in de landen die het hardst worden getroffen door de inflatie in hun fiatvaluta. Dit is meestal het geval en wanneer er bitcoin-premies ontstaan. “

Regionale gegevens voor Bitcoin Profit en de betaalde premies kunnen worden geanalyseerd door te kijken naar P2P-volumes op wereldwijde beurzen. Gegevens van LocalBitcoins suggereren dat, terwijl in 2020 de P2P-volumes relatief laag waren in vergelijking met voorgaande jaren, de wereldwijde volumes sinds maart zijn gestegen. Meer dan drie maanden geleden, waren de volumes van P2P bij $23.76 miljoen per week, en voor de week die op 11 Juli beà „indigt, was het volume $39.03 miljoen, een 64.68 percentenverhoging. In feite, zag de eerste week van Juli $42.7 miljoen in wekelijks volume, het hoogste éénwekelijkse volume in 2020.

Als we naar de gegevens per land kijken, zien we de mate van deze afwijking tussen Bitcoin en fiat. Argentinië, dat nu al bijna een jaar een diepe economische crisis doormaakt, zag vorige week zijn hoogste wekelijkse P2P-volume ooit met ARS101,44 miljoen of $1,4 miljoen verhandeld, Chili en de Dominicaanse Republiek zien ook toenemende P2P-volumes. Kenia, in de eerste week van Juli zag $830.000 in P2P volume, dat een nieuwe hoogte van alle tijden raakt. Andere Afrikaanse landen zoals Nigeria, Zuid-Afrika en Tanzania zien ook toenemende volumes.

De OTC-handel is inderdaad torenhoog aan het stijgen voor die landen die door economische onrust gaan, omdat hun burgers op zoek zijn naar Bitcoin als mogelijke safe-havens en middelen voor kapitaalvlucht.